Ο Αρχαιοελληνικός Κάλος!

κείμενο: aRTistokratissa

Η Ελλάδα, από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι μια μικρή χώρα που αντιστέκεται. Στη "Μικρή ιστορία του κόσμου" του Gombrich, οι Έλληνες περιγράφονται ως γειτονικά φύλα που δεν μπορούσαν να ανεχθούν το ένα το άλλο. Άλλωστε, τότε, δεν είχαν κοινό βασιλιά ή μία διοίκηση για όλους αλλά κάθε πόλη ήταν ένα ανεξάρτητο κράτος.  

Στις μέρες μας ισχύει περίπου το ίδιο μόνο που πια το κάθε άτομο είναι ένα ανεξάρτητο κράτος εν κράτει, από μόνο του. Οι νόμοι δεν ισχύουν το ίδιο για όλους και σε καμιά περίπτωση δεν είναι νόμος το δίκιο του άλλου, αλλά πάντοτε το ατομικό συμφέρον. Υπήρχε όμως, τότε, κάτι, που ένωνε όλους τους Έλληνες, περίπου όπως και τώρα - η κοινή πίστη και οι κοινοί αθλητικοί αγώνες. Ο αθλητισμός και η θρησκεία δεν ήταν δύο διαφορετικά πράγματα στη ζωή του  αρχαίου προγόνου μας και έτσι εξηγείται γιατί εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να συνδέονται άμεσα μεταξύ τους στο μυαλό του μέσου Έλληνα. 

Αυτή η σύγχυση εν κρανίω προκάλεσε διάφορες εθνικές ιλαροτραγωδίες και ίσως είναι πειστική απάντηση στο γιατί καθήσαμε ακόμη και το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στον πάγκο(στο σκαμνί)!



Αν είστε από αυτούς που πιστεύουν στην ύπαρξη του γονιδίου των "Ελ", τότε αυτό το κείμενο δεν είναι για εσάς. Αν θεωρείτε ότι ως έθνος είμαστε το κέντρο του κόσμου, τότε ούτε το βιβλίο -που προτείνω παρακάτω- είναι για εσάς. 

Εδώ και πολύ καιρό ανησυχώ βλέποντας ότι για όλο και πιο πολλούς η σημαία είναι το νέο, δικό τους, χαλάκι προσευχής. Και το προσκυνάνε νυχθημερόν.


Ξαναδιαβάζοντας το άλμπουμ του Κων.Χρυσούλη "Giant Size Fascists", τουλάχιστον ξέρω ότι δεν είμαι η μόνη που πιστεύει ότι η βλακεία είναι αήττητη. Η εκρηκτική Μπουμ-Μπουμ-Λίνα η μπουρλοτιέρισσα, ο Μυαούλης, η Αρκούδα της Πίνδου, ο Γαλανόλευκος Πατρίδας είναι συνασπίζονται και δημιουργούν την πιο βαρβάτη ελληνορθόδοξη ομάδα ηπερηρώων, τους Giant Size Fascists. Στις αυτοτελείς ιστορίες του Κων. αυτό που πονάει δεν είναι η σάτιρα αλλά η αλήθεια της. 

Θα μπορούσε να είναι μια απολαυστική παρωδία των ηπερηρωικών κόμικ αν δεν ήταν μια τόσο καταλυτικά διαφορετική ερμηνεία της εθνικής μας παλιγγενεσίας.

Η μέρα το απαιτεί. Αναζητήστε το! 


Το κόμικ "Giant-Size Fascists Conmix Extravaganza", βραβεύτηκε ως Καλύτερο Ελληνικό Κόμικ στο COMICDOM AWARDS 2009 και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις JEMMA PRESS.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις