Για τσάι, παρέα με το Winnie the Pooh.

κείμενο: aRTistokratissa

Σε όλες τις αγγλικές ιστορίες για παιδιά, πρωταγωνιστές είναι τα ζώα. Και σε κάθε μία από αυτές, από την "Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων" μέχρι το "Μόγλη", σχεδόν πάντα υπάρχει μια σκηνή που τα ζωάκια της ιστορίας παίρνουν το τσάι τους. 

Κάτι το μεγαλείο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, κάτι οι νέες ανακαλύψεις που έρχονται παρέα με τη βιομηχανική επανάσταση, το 19ο αιώνα, ο Ζωολογικός Κήπος του Λονδίνου αποτελεί εκτός από το νέο πόλο έλξης της αστικής τάξης - ακριβώς όπως και τα πρώτα πολυκαταστήματα- και πηγή έμπνευσης για τους συγγραφείς που χωρίς να μετακινηθούν από την αγαπημένη τους αγγλική εξοχή, μπορούν και γράφουν έχοντας μια σχετική εμπειρία από "πρώτο χέρι" για μέρη και ζώα εξωτικά. 

Τίποτα όμως δεν έχει εμπνεύσει περισσότερο τους άγγλους συγγραφείς από τον μικρόκοσμο της αυλής του σπιτιού τους, τους παραδίπλα λόφους και τα αρκουδάκια. Ο Ρούπερτ (Rupert Bear), comic strip της Mary Tourtel για την Daily Express το 1920  και ο Πάτινγκτον (Paddington Bear) του Michael Bond το 1958 είναι μερικοί μόνο από τους διάσημους ήρωες αυτής της τάσης.


Rupert Bear
Paddington Bear. First illustrated by Peggy Fortnum

O γεννημένος στις 18 Ιανουαρίου 1882 άγγλος συγγραφέας Alan Alexander "A. A." Milne δεν αποτελεί εξαίρεση. Βοηθός εκδότη στο σατυρικό περιοδικό "Punch" και σεναριογράφος, έχει ήδη εκδόσει δεκαοκτώ θεατρικά έργα και τρία μυθιστορήματα, όταν γεννιέται ο γιός του, Κρίστοφερ Ρόμπιν (Christopher Robin). Σας θυμίζει κάποιον;

Milne with his son Christopher Robin and Pooh Bear. Photo by Howard Coster, 1926.

Καλός πατέρας και πιστός στο ρεύμα της εποχής, απολαμβάνει βόλτες με το γιό του και το ψεύτικο αρκουδάκι του, στο Zoo του Λονδίνου. Το λούτρινο παιχνίδι του μικρού λεγόταν "Edward" όπως και όλη η σειρά από αντίστοιχα αρκουδάκια-παιχνίδια της εποχής. 


Στο ζωολογικό κήπο όμως ζούσε, ενθυμούμενη πρότερες μέρες δόξας, η στρατιωτική μασκότ των Βρετανών κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (ο Milne είχε πολεμήσει στον πόλεμο ως αξιωματικός), μια μαύρη, καναδέζικη αρκούδα, με το όνομα Winnie. Μήπως τώρα πάει κάπου το μυαλό σας;

Original drawing by E.H.Shepard

Η φαντασία και συγγραφική ικανότητα του Milne συνδύασε τα δεδομένα και κάπως έτσι δημιουργήθηκε ένας από τους πιο εμβληματικούς ήρωες της λογοτεχνίας, ο Winnie the Pooh. Οι περιπέτειες του πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1926, σε εικονογράφηση του E.H. Shepard που απογείωσαν την έκδοση. Τα υπόλοιπα, τα ξέρετε.

Original drawing by E.H.Shepard


By E.H. Shepard. Winnie-the-Pooh and Piglet, with Christopher Robin and friends in the background.




Διαβάστε επίσης :
EH Shepard: An Illustrator's War
EH Shepard before Winnie the Pooh

Δείτε την εξαιρετική εικονογράφηση -από την προσωπική συλλογή της αρθρογράφου- στο παρακάτω ποστ :
A.A.Milne 

Επισκεφτείτε τo :
Rupert Bear Museum 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις