Επί τούτω design



Η "Adhocracy" αποτελεί μια δυναμική προσέγγιση για την επίλυση ενός προβλήματος, σε αντίθεση με την άκαμπτη, συστηματική διεργασία που επιβάλλει η γραφειοκρατία (bureaucracy). Τουλάχιστον έτσι είναι στα χαρτιά/σκεπτικό της έκθεσης Adhocracy [Αθήνα] Από την κατασκευή αντικειμένων στη δημιουργία των κοινών.

Ο John Habraken σχεδίασε το 1963 αυτό το επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι, οραματιζόμενος "ένα τούβλο που να περιέχει μπύρα", με σκοπό δηλαδή να χρησιμεύει  ως δομικό υλικό μετά τη χρήση του.

Κι αυτό είναι τελικά χαρακτηριστικά κοινός παρονομαστής των εκθέσεων περί του design στην Ελλάδα. Το σκεπτικό και οι προθέσεις σπανίως αποτυπώνονται - πέραν των συνοδευτικών φυλλαδίων και φωτογραφιών- με την ίδια θέρμη και επιτυχία στην πράξη, στο περιεχόμενο δηλαδή της όποιας έκθεσης.



 Programming Objects

Αντιθέτως, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι παράλληλες με την έκθεση δράσεις και εαν δούμε την έκθεση ως αφετηρία διαλόγου μεταξύ δημιουργών και κοινωνίας, τότε αυτό από μόνο του είναι ένας πολύ ικανός λόγος για να θεωρηθεί πετυχημένο εν γένει το εγχείρημα. Εργαστήρια, συζητήσεις και τα αποτελέσματα δύο 36άωρων μαραθώνιων σχεδιασμού και δημιουργίας αντικειμένων από είκοσι τέσσερεις δημιουργούς, δίνουν την ευκαιρία σε μυημένους και μη, για ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις. Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για το πρόγραμμα των δράσεων, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Στέγης.



 Self-Fashioning Escape Objects. Της Μαρίας Παπανικολάου.


Enzo Mari. "Autoprogettazione". Ο Mari αντλεί έμπνευση από το ιδεαλισμό του κινήματος ARTS ΑND CRAFTS και από τις πολιτικές του απόψεις, ως κομμουνιστής που ήταν.

Αξίζει να διαβάσετε περισσότερα για την έκθεση, το σκεπτικό και την προιστορία της( ως συνέχεια της έρευνας που ξεκίνησε στην 1η Μπιενάλε Design της Κωνσταντινούπολης το 2012, με την επιμέλεια του Joseph Grima και των βοηθών επιμελητών Ethel Baraona Pohl, Elian Stefa και Pelin Tan) στο σχετικό σάιτ http://adhocracy.athens.sgt.gr/el/

Και να πάτε. Για ιδία άποψη.Μην μείνουμε, και πάλι, στα χαρτία.



Καθημερινά 12:00-21:00
Είσοδος ελεύθερη 
Μέχρι τις 5 Ιουλίου 2015

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις