Comicdom Con Athens 2015


Αμερική, 1937. Τα κόμικ με τη μορφή “λωρίδων” (comic strip) έχουν μπει για τα καλά στις αναγνωστικές συνήθειες των αναγνωστών. Εκδοτικά αποκαταστημένα και εμπορικά δημοφιλή, διάγουν περίοδο εξαιρετικής άνθησης. Ο κατάλογος των ηρώων με τις ασύλληπτες ικανότητες όλο και μακραίνει.
Αντιλαμβανόμενος ότι το σημείο κορεσμού είναι κοντά, ο Hal Foster, ο ήδη πετυχημένος σχεδιαστής του “Ταρζάν”, ξεκινά την εξιστόρηση (σενάριο και σχεδίαση ) των περιπετειών του Prince Valiant.

Από τη φετινή έκθεση, στο χώρο του φουαγιέ.

Ελληνοαμερικανική Ένωση 2015. Tα κόμικ, με τη μορφή του φεστιβάλ, έχουν μπει για τα καλά στις συνήθειες του ελληνικού κοινού. Το Comicdom Con Athens 2015 είναι το δέκατο και πολλοί θα το χαρακτήριζαν και επετειακό. Έχει απ' όλα αλλά κυρίως έχει έντονα τα σημάδια της κόπωσης. Η εκδοτική παραγωγή -φτωχότερη παρά ποτέ- και οι βιβλιοπροτάσεις στα αντίστοιχα περίπτερα θύμιζαν περισσότερο ή και εξαντλούνταν αποκλειστικά στο bazaar μεταχειρισμένων. Ένα καλό βιβλιοπωλείο φάνταζε περισσότερο ενημερωμένο σχετικά με τις νέες εκδόσεις του χώρου ( ιδιαίτερα των ξένων εκδοτικών ). Μη σας πω ότι μας έλειψε κιόλας.

Σε άλλα νέα, το κοινό και η προσέλευση ήταν αντιστρόφως ανάλογη. 

Αντιστοίχως και η παρουσία των δημιουργών του είδους, που έχουν μάθει στα "δύσκολα" και επιμένουν πεισματικά σε αφιλόξενες εποχές.

Ο Θανάσης Πέτρου κι ο Δημήτρης Βανέλλης υπογράφουν τη νέα τους δουλειά "Η Μεγάλη Βδομάδα του Πρεζάκη", βασισμένο στο ομότιτλο διήγημα του Μ.Καραγάτση. Από τις εκδόσεις Τόπος.

Η Δήμητρα Αδαμοπούλου και η Αλεξία Οθωναίου υπογράφουν ένα από τα πιο φρέσκα και ιδιαίτερα κόμικ του 2015. "Dracula M.G.H.". Από τη JemmaPress.


King Aroo. By Jack Kent. 1963
 
Mister Jack. By Jimmy Swinnerton.1905.

 
Jet Scott. By Sheldon Stark & Jerry Robinson. 1954




Το Comicdom Con Athens 2015 κάνει αυλαία σήμερα, Κυριακή 26 Απριλίου, με την απονομή των Ελληνικών Βραβείων Comic. Διαβάστε το πρόγραμμα της ημέρας εδώ.


Οι φωτογραφίες είναι από την έκθεση “Great American Comics” που στεγάζεται στον ίδιο χώρο και περιλαμβάνει πρωτότυπα και ανατυπώσεις έργων, "δανεισμένα" από το Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο. 

Την τριήμερη γιορτή των comics, συνδιοργανώνουν κάθε χρόνο η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις