A moment of darkness.




El Greco. The Last Supper. Pinacoteca Nationale di Bologna.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/4/14

    Πάντα μπροστά από την εποχή σας! Αύριο η Εκκλησία μας εορτάζει το Μυστικό Δείπνο... Δοθέντος ότι διαδραματίστηκε στο αγρόκτημα της Βηθφαγή, λίγο έξω από τα Ιεροσόλυμα, στο ανώγειο του σπιτιού της μητέρας του Μάρκου, ο Θεοτοκόπουλος απέδωσε βαθύτατα (ζωγραφική τη αδεία) μόνο το μουντό του πράγματος, τη σκοτεινιά της στιγμής.
    Δε θαλεγα ότι είναι από τους αγαπημένους μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ... Μακάρι να ήμουνα μπροστά από την εποχή μου. Οι απόψεις - θεολογικές και μη- για το πότε εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος δεν είναι ξεκάθαρες. Πράγματι η Εκκλησία μας τον εορτάζει αύριο αλλά η εκκλησία (μας;) δεν είναι και η αποκλειστική πηγή μου... Φυσικά δικαιούσθε να μην είναι από τους αγαπημένους σας. Του αναγνωρίζεται όμως αυτό ακριβώς που αποδίδει, τη σκοτεινιά της στιγμής. Μπορεί λοιπόν να μην είναι αγαπημένος, καλλιτεχνικά σημαντικός όμως σίγουρα! Και ίσως, αγαπημένος άλλων... Καλή Ανάσταση. Θα χαρώ να ξαναμιλήσουμε και σε πιο φωτεινές στιγμές (μας)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/4/14

    Σαν παπικός δάκτυλος στον τύπο των ήλων της ένσαρκης ανατολής μου φαίνεται αυτή η τοποθέτησή σας. Όσον αφορά στις πηγές σας, ούτε λόγος... Δε διαφώνησα ως προς τη σημαντικότητα του πίνακα του Greco. Ας μην ξεχνάμε ότι ψωμιζόταν, κυρίως, από τον κορβανά των καρδιναλίων των μαγειριών της Δύσης.
    Δεν είναι και ο χαρκτηριστικότερος πάντως, του ταλέντου του και του ύψους του. Σ' αυτό θα συμφωνήσετε, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Share your opinion

Δημοφιλείς αναρτήσεις