Ο Άγιος Γεώργιος και ο Δράκος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821


View of San Giorgio dei Greci and the Flanginian School. The Bridgeman Art Library

Ο "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" έχει δώσει μερικούς από τους πιο ωραίους πίνακες στην ιστορία της δυτικής ζωγραφικής. Ποιά η πιο κατάλληλη για τη σημερινή ημέρα; Αναποφάσιστη μπροστά σε τέτοιο όγκο, κατέληξα να επιλέξω έχοντας ως κριτήριο μια εντελώς υποκειμενική οπτική, δηλαδή προσωπικές αναμνήσεις και βιώματα σε σχέση με τη συγκεκριμένη θεματολογία.
Ο Άγιος Γεώργιος των Ελλήνων (San Giorgio dei Greci) είναι η ορθόδοξη εκκλησία της Βενετίας, στη συνοικία Καστέλο. Στο θόλο της εκκλησίας υπάρχει τοιχογραφία της Κρίσεως (1589-93) από τον Τζιοβάνι Κύπριο. Το εικονοστάσιο έγινε από τους Κύπριος, Τομάσο Μπάθας, Μπενεντέτο Εμπόριος και τον Μιχαήλ Δαμασκηνό. Ο Εμμανουήλ Τζάνες φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες των Αγίων Συμεών και Αλυπίου, των ερημιτών. Ούτε μία πληροφορία όμως, πουθενά, για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ( ψηφιδωτό ) , που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το τέμπλο. Ακόμη δεν κατάφερα να μάθω ποιός και πότε τον έφτιαξε. Δεν ξέρω καν αν είναι ψηφιδωτό ή η μνήμη μου παίζει παιχνίδια και συμπληρώνει τα κενά με λογικοφανείς πληροφορίες. 
Θυμάμαι όμως ότι, όση ώρα στεκόμουν εκεί, έκανα τη σκέψη, πως όσοι επιθυμούμε, παρακαλάμε, προσευχόμαστε για μιαν ευ-αγγελία στη ζωή μας, εκείνη, κάποτε, δεν μπορεί παρά να έρθει όπως η πρωινή ηλιαχτίδα που μπαίνει από εκείνο το στρογγυλό παράθυρο.

Και κάπως έτσι κλείνω τον "πανηγυρικό" της 25ης Μαρτίου -και φέτος.





                   

Σχόλια

  1. Απαντήσεις
    1. ... Το σημειώνω! Και αγοράζω κουμπαρά-γουρουνάκι που θα χρηματοδοτήσει το project! :)

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος25/3/15

    Πάρτε κι εμένα μαζί,.. δεν θα ενοχλώ... κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ... Χίλιοι καλοί χωράνε στον κουμπαρά-γουρουνάκι, αγαπητέ/ή ανώνυμε, όποιος/α κι αν είστε!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Share your opinion

Δημοφιλείς αναρτήσεις