Υπογράφοντας την αφίσα για το Καρναβάλι της Βενετίας.

Τζόρτζιο Καβατσάνο. Ο Δόγης των Κόμικ.

 

Όταν λέμε ότι διαβάζουμε Μίκυ Μάους εννοούμε ότι έχουμε μεγαλώσει με τις περιπέτειες του θείου Σκρούτζ, του Ντόναλντ Ντακ και των ανηψιών του! Κάποιοι από εμάς έχουμε προχωρήσει τη σχέση σε ακόμη πιο στενό επίπεδο, με ορισμένους να προτιμούν περισσότερο τις ιστορίες δια χειρός Καρλ Μπαρκς (Carl Barks), ενώ άλλοι αγαπούν με πάθος την παπιομυθολογία του Ντον Ρόσα (Don Rosa). Ήμουνα αρκετά μικρή για να διαλέξω "στρατόπεδο" και, αργότερα, αρκετά σοφή ώστε να απολαμβάνω τις ιστορίες των Ντακ από τους καλύτερους, ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής.
Καιρό τώρα, το μυαλό και η ηλικία του, μου παίζουν περίεργα παιχνίδια και καμιά από τις ιστορίες των συγκεκριμένων κόμικ δεν μπορεί να με ικανοποιήσει, ως κείμενο, πλοκή ή χιούμορ. Και είναι λογικό. Τα τελευταία χρόνια, μου συμβαίνει να μεγαλώνω συνεχώς. 

Εστιάζοντας πλέον κυρίως στο σχέδιο, ανακάλυψα τον ιταλό -γεννημένο στη Βενετία- Τζόρτζιο Καβατσάνο (Giorgio Cavazzano), που η σχεδιαστική γραμμή και το "ύφος" λειτουργεί ως χαρακτηριστική υπογραφή των δημιουργιών του. Το σκίτσο και το σύμπαν που δημιουργεί αποτελεί ταυτότητα, άμεσα αναγνωρίσιμη αμά τη εμφανίσει. Κι ευτυχώς. Στην Ελλάδα -άγνωστο γιατί- σπανίως αναγράφονται οι δημιουργοί των ιστοριών των περιοδικών Ντίσνευ (σεναριογράφος/σχεδιαστής), και με πολύ κόπο κατάφερα να ταυτίσω το όνομα του δημιουργού με τα "παπιά" της αρεσκείας μου. 

Official poster of Venice Carnival 2015

Φέτος, υπογράφει την επίσημη αφίσα για το Καρναβάλι της Βενετίας 2015,  άξιος συνεχιστής της μακραίωνης παράδοσης της πόλης του στο σχέδιο.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος24/1/15

    Μπορώ να πω, πως το σχεδιαστικό στυλ του Καβατσάνο ταιριάζει απόλυτα στο πόστερ για το καρναβάλι! Είναι μοναδικό!

    Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Άννα! Το στυλ του Καβατσάνο είναι χαρακτηριστικό και οι συντοπίτες του ξέρουν να το εκμεταλλεύονται και να το αναδεικνύουν. Χαίρομαι που μοιραζόμαστε τις ίδιες αγάπες - το κόμικ και το καρναβάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Share your opinion

Δημοφιλείς αναρτήσεις