Το προσκύνημα των Μάγων (της τέχνης).

 
Πολλές μέρες τώρα, ψάχνω έναν πίνακα με θέμα τη γέννηση του Χριστού, που να μου αρέσει. Υπάρχουν πολλοί. Αναζητώντας ειλικρινή απάντηση στο τί ακριβώς είναι αυτό που μου αρέσει τελικά, τόσο πολύ σε εκείνους, ανακάλυψα έκπληκτη ότι κανένας δεν με έχει συγκινήσει για το θέμα του. 

 

Θαυμάζω τους πίνακες είτε για την τεχνική τους είτε για τη μεγαλοφυία εκείνου που τους έφτιαξε. Με ικανοποιούν για την καινοτομία σε σχέση με την εποχή τους ή απλώς για τα εκπληκτικά τους μπλε και κόκκινα. Τους κρίνω και τους κατανοώ μέσα στο πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκαν. Λίγο με απασχολεί το θέμα. 

 

Αν αποστασιοποιηθώ από την ιστορία που το κάθε έργο κουβαλάει, δεν διακρίνω παρά στρουμπουλούς Χριστούληδες με αφύσικο πρόσωπο “παιδήλικα” ή τους γεμάτους πνευματικότητα πίνακες βυζαντινής τεχνοτροπίας με στριφνή έκφραση. Καμία “Γέννηση” δεν με συγκινεί.
Εκτός ίσως από αυτή του Tintoretto, που σχεδιάστηκε για να κοσμήσει τη Scuola Grande di San Rocco, στη Βενετία. Η Αγία Οικογένεια βρίσκεται σε στάβλο, το Βρέφος κυλιέται στ’ άχυρα και όποιος βρίσκεται κοντά στο βόδι, σίγουρα μυρίζει τη βαριά του ανάσα. 

Περιέργως πώς, δεν περιστοιχίζεται από ευγενείς και ισχυρά πρόσωπα της εποχής, δεν υπάρχει κάποιος Πάπας ή καρδινάλιος σε στάση ικεσίας και η τοποθέτηση της ιστορίας δεν είναι το εσωτερικό ενός ανακτόρου, κατά προτίμηση του Δόγη/Αυτοκράτορα/Φεουδάρχη που το παρήγγειλε.Είναι ίσως και η πιο αληθινή απεικόνηση της Γέννησης για πρώτη φορά στην ιστορία της δυτικής τέχνης. Το “προσκύνημα των βοσκών"( Adoration of the Shepherds ) ολοκληρώθηκε το 1581.
 

Εικάζεται ότι μπορεί και να μην είναι του ιδίου του Tintoretto αλλά δεν θα σταθώ σε αυτό. Με το χέρι στην καρδιά και αν πετάξω στην άκρη όλα μου τα διαβάσματα, αυτός ο πίνακας με συγκινεί. Ψάξτε και θα βρείτε κι εσείς το(ν) δικό σας. Πίνακα, νόημα, μήνυμα, εσείς ξέρετε!



Tintoretto, Adoration of the Shepherds, 1578-81. Oil on canvas, Scuola Grande di San Rocco, Venice.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις