Στη σκηνή, σαν ροκ συγκρότημα!




Σε κάθε εποχή, αυτό που τρέφει και συντηρεί την κωμωδία είναι η υπερβολή. Αντίστοιχα, αυτό που τρέφει και συντηρεί την εκάστοτε εξουσία είναι η καλοσύνη των ξένων, δηλαδή η ανοχή. Αν το καλοσκεφτείτε η ανοχή μας είναι στα όρια της υπερβολής και κατά μία έννοια η εξουσία μας στα όρια της κωμωδίας. 

Από αρχαιοτάτων χρόνων η σάτιρα παίζει το ρόλο του καταλύτη και του ελεγκτή της εξουσίας. Ακόμη κι όταν εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι και οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν τη φωτιά, το καταγγελτικό ρεπορτάζ και τη δύναμη του Τύπου, το χιούμορ και η σάτιρα δεν έχασαν ποτέ το ρόλο τους. Απόδειξη τα νούμερα του Λαζόπουλου και τα εισιτήρια στο "Δελφινάριο". 

Αγαπημένος στόχος του Αριστοφάνη ήταν ο Ευριπίδης, ένας από τους τρεις μεγάλους του τραγικού λόγου. Στη διασκευή των  έργων του σε κόμικ από τους Γ.Ακοκαλίδη και Τ.Αποστολίδη τα βέλη πέφτουν κυρίως εναντίον της τραγικής εποχής μας ενώ τα μηνύματα των έργων πάνε χέρι-χέρι με τα διαχρονικά αιτήματα όχι μόνο του Χορού αλλά κυρίως, του σύγχρονου αναγνωστικού κοινού.

Όπως σε όλα τα κόμικ, υπάρχει κεντρικός ήρωας, ο ίδιος ο Αριστοφάνης. Οι ιστορίες είναι σχεδιασμένες με το χαρακτηριστικό εξπρεσιονιστικό ύφος του θεσσαλονικιού Ακοκαλίδη και οι πρωταγωνιστές έχουν κάτι από το δυναμισμό και την οργή του ιδίου του δημιουργού για τα πράγματα. Η σειρά ξεκίνησε το 1983 και κυκλοφορεί αρκετό καιρό πια, συγκεντρωμένη σε τόμο, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Έντεκα κωμωδίες, περίπου μία για κάθε μέρα μέχρι τις δημοτικές εκλογές.
Οι συνειρμοί, δικοί σας!


Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικ. 
Γ. Ακοκαλίδης-Τ.Αποστολίδης
Εκδόσεις Μεταίχμιο
 

Σχόλια

  1. Ανώνυμος17/5/14

    Πολυ ωραιο αρθρο και πραγματικα εξυπνη ιδεα. Τετοιες κωμωδιες σε κομικ ειναι απιθανες.
    Παναγιωτης Τζαμπουρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ και καλώς ήρθες στον κόσμο του διαδυκτίου! ;)

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Share your opinion

Δημοφιλείς αναρτήσεις