Homo #2

Ο Δημήτρης Καμένος είναι σκιτσογράφος - γκουμουτσογράφος. Έτσι λέει το blogger προφίλ του. Κάποιοι ίσως τον ξέρετε ήδη από τα  κείμενα του ή τα σπαραχτικά εύστοχα βιντεάκια του που κατά καιρούς έχει φτιάξει (για το τηλεοπτικό ΟΛΑ).
γράφει περίεργα, έξυπνα κείμενα, κάνει εύστοχα σκίτσα και έχει φτιάξει (για το τηλεοπτικό ΟΛΑ) μερικά απ' τα πιο δημιουργικά βιντεάκια. Πηγή: www.lifo.gr
γράφει περίεργα, έξυπνα κείμενα, κάνει εύστοχα σκίτσα και έχει φτιάξει (για το τηλεοπτικό ΟΛΑ) μερικά απ' τα πιο δημιουργικά βιντεάκια. Πηγή: www.lifo.gr
γράφει περίεργα, έξυπνα κείμενα, κάνει εύστοχα σκίτσα και έχει φτιάξει (για το τηλεοπτικό ΟΛΑ) μερικά απ' τα πιο δημιουργικά βιντεάκια. Πηγή: www.lifo.gr

Κυρίως όμως είναι ο δημιουργός του κόμικ Homo. Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το 2ο τεύχος της σειράς, από τη Jemma Press.

Τα υπόλοιπα προτιμήσαμε να μας τα πει/γράψει ο ίδιος, στο σαλόνι μας. Γεμίστε το ποτήρι με καφέ και απολαύστε υπεύθυνα.


Τα παλιά τα χρόνια όταν φίλοι και γνωστοί έβλεπαν ένα κόμικ μου, με ρώταγαν δύο πράγματα. Πρώτον, αν το έκανα στο κομπιούτερ. Δεύτερον, γιατί δεν το εκδίδω.
Μια ζωή αυτά τα δύο πράγματα: «Το έκανες στο κομπιούτερ;». Και μετά από λίγο: «γιατί δεν το εκδίδεις;». Με την ίδια, μάλιστα, σειρά.

Για την πρώτη ερώτηση να πω ότι εκείνη την εποχή τα κομπιούτερ (όπως τα φανταζόταν το σεπτό αναγνωστικό κοινό) ήταν πιο μαγικά από αυτά που έχουμε τώρα εμείς οι σκιτσογράφοι. Κάπως κάπου υπήρχε κάποια κοινή παραδοχή ότι πατάς ένα κουμπί και το κομπιούτερ και σου βγάζει σελίδες. Βέβαια στην πορεία των δεκαετιών τα ρημάδια έγιναν πολύ τεμπέλικα και εν έτει 2013, δεν αρκεί ένα κουμπάκι, πρέπει να κάνεις ένα σωρό πράγματα μόνος σου. Όπως και να ‘χει είχα βαρεθεί να ακούω αυτές τις δύο ερωτήσεις. Άλλωστε απαντούσα και στις δύο αρνητικά.

Ώσπου τελικά τα πράγματα ήρθαν έτσι που όντως έκανα κόμικ με κομπιούτερ. Και δεν σταμάτησα εκεί.  Όχι, το εξέδωσα αποπάνω.
Ο λόγος για το πρώτο «ναι» είναι ότι απλά πήρα κομπιούτερ και -μετά από δέκα χρόνια δοκιμών- έμαθα να το χρησιμοποιώ κιόλας. Ο λόγος για το δεύτερο «ναι», είναι ότι βρέθηκε στο δρόμο μου η Μαρία να πεί κατόπιν τσαγιού και βουτήματος «εεε…γιατί δεν το εκδίδεις ΕΚΕΙ;».
Διάβολε. Κανείς δεν μου είχε κάνει πριν αυτή την ερώτηση!




Τώρα, κάθε φορά που προσπαθώ να εξηγήσω σε κάποιον τη βασική ιδέα του Homo, ότι δηλαδή όλα τα ανθρώπινα είδη συνυπάρχουν σε ένα παράλληλο σύμπαν και πολεμούν σε έναν παράλληλο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έναν Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που διεξάγεται όχι μεταξύ εθνών αλλά μεταξύ ειδών, έρχομαι αντιμέτωπος με ένα τελείως διαφορετικό σετ ερωτήσεων. Κυρίως το «τι πίνεις;».
Η απάντηση είναι φυσικά, μπύρες, όπως ο Μπάρετ. Και τσάι στης Μαρίας. Αλλά τελικά το Homo δεν είναι ένα κόμικ για έναν υπνωτιστή που ποζάρει ως νεκρομάντης αδειάζοντας τη μια μπύρα μετά την άλλη, ούτε για Γυναίκες-Αράχνες, ούτε για Σατανικούς Ψυχαναλυτές, ούτε για μηχανορράφους Κόμητες και πονηρούς Πολιτικούς Κομισάριους. Είναι ένα κόμικ για το πώς η Ανθρωπότητα έχει την καταστροφική μανία να διαιρείται σε είδη, έθνη, φυλές, ομάδες υψηλού και χαμηλού κινδύνου, ομάδες της Α’ και Β΄ εθνικής κλπ. Είναι ένα κόμικ για τον φασισμό και πώς να ΜΗΝ τον απολαύσετε.



Κι αν με ρωτάτε ποιά ήταν η πιο δύσκολη στιγμή, θα σας πω. Τότε που διάβαζε, διάβαζε παλαιοανθρωπολογία έμαθα για το ινιακό όγκωμα (στο πίσω μέρος του κεφαλιού) κι έψαξα να δω αν έχω και όντως είχα και έπαθα φρίκη, τύπου «είμαι Νεάντερταλ, είμαι Νεάντερταλ». ‘Η ας το πούμε έτσι, «έχω γονίδια Νεάντερταλ». Γιατί κάτι είχε συμβεί, κάποια επιμειξία, στο DNA μου πριν από τουλάχιστον 20.000 χρόνια, κάποια διασταύρωση στο οικογενειακό μου δέντρο και βγήκα έτσι, με ινιακό όγκωμα, αρχαϊκότατος.

Από τότε όταν πίνω σε επίπεδο Μπάρετ πίνω στην υγειά όλων εκείνων των Νεάντερταλ που καθαρίσαμε  εμείς οι Homo Sapiens που ‘μαστε οι πιο μάγκες και οι πιο έξυπνοι και πιο ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΟΙ, από τους κακομοίρηδες που τώρα μας γνέφουν πίσω από τις 3D αναπαραστάσεις.  

Γιατί το λένε και οι εξετάσεις, ζουν στο αίμα μας (ναι, είμαι τόσο μελό). Και αν είχαν κερδίσει αυτοί τον Πρώτο Μεγάλο Πόλεμο με τα ξύλα και τα πέτρινα τσεκούρια… Αν είχαν κερδίσει, λέω, τον Πόλεμο σήμερα θα ήταν αυτοί εδώ κι εμείς θα ‘χαμε γίνει κόμικ σε κομπιούτερ.

προσχέδιο εξωφύλλου



( όλα τα σχέδια είναι από το νέο τεύχος Homo #2. Το Homo #1, έκανε το ντεμπούτο του πέρσυ στο Comicdom Con Athens 2013 ).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις