All about Frida

Gustavo Aima. Collage y acrílico, 2013.
H Frida Kahlo, μεξικάνα ζωγράφος, γεννήθηκε το 1907 και πέθανε το 1954. Ο πατέρας της ήταν Γερμανός φωτογράφος και η μητέρα της, η δεύτερη του γυναίκα, ισπανικής και μεξικάνικης καταγωγής.

Σε μικρή ηλικία αρρώστησε από πολιομυελίτιδα, με σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη του ενός ποδιού της για πολλά χρόνια , ενώ στα 15 της επέζησε από ένα σοβαρό τροχαίο που προκάλεσε σοβαρά τραύματα στην σπονδυλική της στήλη. To 1925, στα 18 ένα τραμ συγκρούστηκε με το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε. Υποβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων και έκτοτε η ζωή της σημαδεύτηκε από πόνο και θλίψη για την αδυναμία της να κάνει παιδιά. 


‘What the water gave me’ 1939


Παρακολούθησε την Escola Preparatoria, μία από τα 35 κορίτσια ανάμεσα σε 2000 άτομα, όπου και είδε για πρώτη φορά το μετέπειτα σύζυγό της, τοιχογράφο Ντιέγκο Ριβέρα (Diego Rivera ), ο οποίος ζωγράφιζε τους τοίχους της σχολής. 
H σχέση της με τον, επίσης μεξικανό, ζωγράφο υπήρξε ταραχώδης.

Me and My Doll, 1937

Κατά τη διάρκεια της ζωής της η Φρίντα Κάλο ήταν κυρίως γνωστή ως γυναίκα του Ριβέρα και όχι ως ξεχωριστή καλλιτέχνης. Το 1938 ο Αντρέ Μπρετόν γνώρισε την Κάλο και το Ριβέρα κατά το ταξίδι του στο Μεξικό. Εκείνος εντυπωσιάστηκε από τη δουλειά της, την κάλεσε να πάρει μέρος στην έκθεση μαζί με άλλους σουρρεαλιστές ζωγράφους και οργάνωσε μια έκθεση της προσωπικής της δουλειάς στο Παρίσι. Εκείνη ωστόσο τόνισε πως οι πίνακές της δεν ήταν όνειρα, αλλά η δική της πραγματικότητα. 

Στη διάρκεια της ζωής της πραγματοποίησε τρεις μόνο εκθέσεις: στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και στο Μεξικό.

Frida Kahlo, paintings Two Fridas, 1939, Mexico

Ενεργή κομμουνίστρια, η Kahlo συνδέθηκε με τον Λέων Τρότσκι, όταν ο τελευταίος, όντας εξόριστος από την τότε Σοβιετική Ένωση, ζήτησε πολιτικό άσυλο στο Μεξικό. Ο Τρότσκι δολοφονήθηκε, στο Μεξικό, το 1940.
Το έργο της χαρακτηρίζεται από έντονες αυτοβιογραφικές αναφορές, συμβολισμούς, και μια πολύ προσωπική σημειολογία που δεν θα ήταν δυνατόν να αναλυθεί πλήρως εδώ.



Letter to Diego
" My Diego:
Mirror of the night
Your eyes green swords inside my flesh. waves between our hands.
All of you in a space full of sounds — in the shade and in the light. You were called AUXOCHROME the one who captures color.

I CHROMOPHORE — the one who gives color.
You are all the combinations of numbers. life. My wish is to understand lines form shades movement. You fulfill and I receive. Your word travels the entirety of space and reaches my cells which are my stars then goes to yours which are my light.  "




Στο Παρίσι, μέχρι 13 Ιανουαρίου 2014 , στο  Musée de l'Orangerie, η Frida και ο Diego, ξανά μαζί! Για πρώτη φορά τα έργα των ιερών τεράτων της σύγχρονης ζωγραφικής παρουσιάζονται μαζί, τόσο διαφορετικά μεταξύ τους αλλά και με ένα περίεργο τρόπο, τόσο αλληλένδετα. Το διαζύγιο στην προσωπική τους ζωή, δεν μπόρεσε να εξαλείψει και την κοινή αφετηρία των έργων τους, αυτό το κράμα μυστικισμού, πολιτικής και επανάστασης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις