H Utopia του Μιχάλη Κουντούρη.


EEU Rescue team

Οι σκιτσογράφοι αποτελούν ένα ανεξάρτητο, παράλληλο μικρόκοσμο που χαίρει ιδιότυπης ασυλίας, στο εργασιακό σύμπαν μιας εφημερίδας. Ακόμη και στα μάτια των αναγνωστών, δεν ταυτίζονται με τους δημοσιογράφους ή με ό,τι κατά καιρούς ακούγεται γι αυτούς.

i shoe
Οι καιροί έχουν αλλάξει. Οι ταχύτητες έχουν αλλάξει. Ο χρόνος που διαθέτει ο αναγνώστης, επίσης. Ακόμη και το τί είναι είδηση δεν το αποφασίζει πλέον μόνο ο δημοσιογράφος ή τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Το αποφασίζει το ίδιο το κοινό.
Blog, sites, twitter κτλ. ανανεώνονται και ενημερώνονται από πολίτες για πολίτες. Μπορεί ένας σκιτσογράφος να υπάρξει εκτός πλαισίου εφημερίδας;

Ο σκιτσογράφος Μιχάλης Κουντούρης απαντά στο παραπάνω ερώτημα εμπράκτως, δηλ. με τα έργα του.
Με θεματολογία που ξεφεύγει κατά πολύ από την κλασσική ελληνική ομφαλοσκόπηση, τα σκίτσα του ανακαλούν μνήμες και προκαλούν για αντιστοιχίσεις με τον κόσμο του αναγνώστη.
Όμως δεν σταματά εκεί. Το σχόλιο του Κουντούρη υπαινίσσεται πολλά περισσότερα από το ήδη “γνωστό” και ουσιαστικά “απαιτεί” την ενεργή συμμετοχή του κοινού ή έστω μια σιωπηλή συνενοχή για την ανάπλαση του κόσμου, του γεγονότος ή του πολιτικού σχολίου που ο ίδιος –φαινομενικά αβίαστα– μας παραθέτει.


Gran Premio Internationale Scacchiera,
at the Umoristi a Marostica, Italy 2005

Στα βιβλία του, την εφη-μερίδα του λέοντος κατέχουν σκίτσα που κυρίως έχουν δημοσιευθεί σε αθηναϊκές εφημερίδες (Βραδινή, Απογευματινή, Βήμα, Ελεύθερος Τύπος, Εφημερίδα των Συντακτών) ενώ ένα άλλο τμήμα προέρχεται από συμμετοχές του γνωστού δημιουργού σε εκθέσεις και διαγωνισμούς στο εξωτερικό. Τα βραβεία και οι διακρίσεις του Μιχάλη Κουντούρη αποτελούν ξεχωριστό βιβλίο από μόνα τους και αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά, ότι ουδείς προφήτης στον τόπο του!
Νικητής στον φετινό Διαγωνισμό World Press Cartoon 2013  στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο Μιχάλης Κουντούρης, από την Εφημερίδα των Συντακτών, με το έργο «Διάσωση της Ε.Ε.» απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του πολιτικού σκίτσου (βραβείο Grand Prix-γελοιογραφίας της χρονιάς) και στη συνέχεια το Grand Prix του διαγωνισμού. 



Book signing by Michael Kountouris
Γι αυτή ακριβώς την παγκόσμια επιτυχία, το περασμένο Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β) τίμησε το γνωστό σκιτσογράφο στο χώρο εκδηλώσεων της έκθεσης βιβλίου (Πεδίον Άρεως). Για τον Μιχάλη μίλησαν οι Νικόλας Βουλέλης, διευθυντής Εφημερίδας των Συντακτών, ο Άρης Μαλανδράκης, δημοσιογράφος και ο Γιάννης Σολδάτος, πρόεδρος Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου που του παρέδωσε και αναμνηστική/τιμητική πλακέτα.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και το νέο βιβλίο του Μιχάλη Κουντούρη με τίτλο UTOPIA, με εξώφυλλο -τί άλλο;- την βραβευμένη γελοιογραφία. 










Michael Kountouris sitting at the front row







Περισσότερα για το Μιχάλη Κουντούρη στο προσωπικό του site http://www.michaelkountouris.com/ ή στο site της CartoonArk, http://www.cartoonark.com/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις