Το διπλό πορτραίτο.







Αυτό είναι το διπλό πορτραίτο του δούκα και της δούκισσας του Ουρμπίνο, ζωγραφισμένο από τον Πιέρο Ντέλλα Φραντσέσκα (Piero Della Francesca) και είναι η λύση στο κουίζ της προηγούμενης εβδομάδας. Μόνο ο Βασίλης Παπαγεωργίου, ζωγράφος/σκιτσογράφος βρήκε την απάντηση σε πείσμα του δύστροπου χαρακτήρα του Δούκα. Το εκρηκτικό ταμπεραμέντο Φεντερίκο Ντα Μοντεφέλτρο συχνά τον έμπλεκε σε συγκρούσεις. Σε μία από αυτές έχασε το δεξί του μάτι και σε μιαν άλλη, ένα τμήμα της μύτης του. Γι αυτό και απαιτούσε από τους ζωγράφους να απεικονίζουν μόνο το αριστερό του προφίλ, για να μην φαίνεται η απώλεια του ματιού. Έτσι όμως εξέθεσε την κομμένη μύτη του στο ταλέντο του Πιέρρο που έφτιαξε ένα από τα πιο εμβληματικά πορτραίτα στην ιστορία της ζωγραφικής.

Ο Φεντερίκο Ντα Μοντεφέλτρο (Federico da Montefeltro) και η δεύτερη σύζυγος του, η χλωμή Μπατίστα Σφόρτσα -ως πορτραίτα- αποτελούσαν ένα δίπτυχο που άνοιγε σαν βιβλίο Σήμερα, τα δύο έργα, είναι τοποθετημένα σε κοινή κορνίζα και ατενίζουν το ένα το άλλο στο μουσείο Uffizi, στην Φλωρεντία.


Σχόλια

  1. Ανώνυμος17/9/13

    οταν δει κανείς το αυθεντικο εργο στην Πινακοθηκη Ουφίτσι θα διαπιστωσει οτι αυτο το κόκκινο των ανατυπώσεων δεν υπάρχει...Ειναι πολύ πιο μουντό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πορτραίτα έγιναν ανάμεσα στο 1465 και το 1472. Και μόνον ο χρόνος αρκεί για να μην είναι έτσι ζωηρό (πια) το κόκκινο στο πρωτότυπο έργο. Επίσης -πάλι στο πρωτότυπο έργο - το πορτραίτο του Φεντερίκο είναι προστατευμένο με τζάμι, γεγονός που "κόβει" αρκετά από το χρώμα. Η φωτό του κειμένου δεν είναι από ανατύπωση. Απλώς έχει αφαιρεθεί στο photoshop ο περιβάλλον χώρος.
      Είστε τυχερός/τυχερή που έχετε δει το αυθεντικό έργο από κοντά. Τίποτα δεν συγκρίνεται με αυτή την εμπειρία. Ως γνήσια αRTιστοκράτισσα ελπίζω ότι με αυτά και άλλα κείμενα θα παροτρύνω κι άλλους να επισκεφτούν τα "σαλόνια" της τέχνης.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Share your opinion

Δημοφιλείς αναρτήσεις