12 Ιουν 2013

Τί διαβάζετε αυτή την εβδομάδα;


Something old, something borrowed and something new! Από αριστερά προς τα δεξιά : 

Something old. Πού δεν είχα διαβάζει όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Με λένε Ευρώπη , του Γκαζμέντ Καπλάνι, εκδόσεις Λιβάνη.
"Στην αρχή με βασάνιζε ειδικά το "γ" στο "γαμώτο" ή στη "γάτα". Μόνο τώρα, μετά από τόσα χρόνια, κατάφερα να τα δαμάσω κάπως. Στα αλβανικά δεν υπάρχει το "γ" του "γαμώτο" και της "γάτας". Οι φίλοι μου γελούσαν γιατί πρόφερα "γκαμώτο" και "γκάτα", ειδικά όταν ήμουν κουρασμένος. Με τη λέξη "μαλάκας" όμως δεν υπήρχε καμιά γλωσσική δυσκολία. Δίσταζα παρ' όλα αυτά να την προφέρω. Γιατί από πολύ νωρίς εγώ άρχισα να μιλώ ελληνικά υπό το βλέμμα της Ευρώπης..."

Something borrowed. Προσφάτως, από τη φίλη μου τη Σίσσυ. Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων, του Jean-Michel Guenassia, εκδόσεις Πόλις.
"... Τί γυρεύουν εδώ όλοι αυτοί; Με όσα γνωρίζουν για εκείνον, κανονικά δεν θα 'πρεπε να έχουν έρθει. Τί παράλογο που είναι να αποτίνεται φόρος τιμής σ' έναν άνδρα που έπεσε σχεδόν σε όλα έξω, βρισκόταν σε μόνιμη πλάνη, πίστεψε σε μιαν υπόθεση εξαρχής καταδικασμένη και την υπηρέτησε με όλο του το είναι."

And something new! Μόλις κυκλοφόρησε. Μαθαίνοντας ποδήλατο, ιστορίες μιας ρευστής εποχής. Διηγήματα από δεκαεννέα συνοδοιπόρους -σε σεμινάριο δημιουργικής γραφής - συγγραφείς. Από τις εκδόσεις Κέδρος.
"... Το βιβλίο αυτό είναι λοιπόν για εμάς μια μικρή γιορτή, ένας σταθμός σε μια κοινή διαδρομή. Μου αρέσει να φαντάζομαι αυτή τη διαδρομή σαν μια ποδηλατάδα. Μαθαίνοντας να ισορροπούμε στον κόσμο με τις λέξεις, με λίγο κόπο, χωρίς όμως να αφήνουμε το πετάλι, η γραφή μπορεί να μας πάει σχεδόν παντού." γράφει στην εισαγωγή ο Κώστας Κατσουλάρης που έκανε και την επιλογή των κειμένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share your opinion