Το βιβλίο

Του Χορχε Λουίς Μπορχες

(Το κείμενο αυτό είναι απομαγνητοφώνηση της πρώτης από μια σειρά διαλέξεων που έδωσε ο Μπόρχες στο Πανεπιστήμιο του Μπελγκράνο, το 1978. Εδώ παραθέτουμε ένα απόσπασμα).



The wild swans. By Su Blackwell
Από τα διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος το εκπληκτικότερο από όλα είναι χωρίς αμφιβολία το βιβλίο. Τα υπόλοιπα αποτελούν προεκτάσεις του σώματος του. Το μικροσκόπιο, το τηλεσκόπιο, είναι προεκτάσεις της φωνής, υπάρχει επίσης το άροτρο και το σπαθί, προεκτάσεις του χεριού του. Το βιβλίο, όμως, είναι διαφορετικό, το βιβλίο είναι μια προέκταση της μνήμης και της φαντασίας.

Στο Καίσαρ και Κλεοπάτρα του Σω, αναφέρεται ότι η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είναι η μνήμη της ανθρωπότητας. Αυτό είναι το βιβλίο και κάτι ακόμα : φαντασία. Διότι τί θα μπορούσε να είναι το παρελθόν μας αν όχι μια σειρά από όνειρα; Ποιά διαφορά μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στο να θυμόμαστε τα όνειρα μας και να θυμόμαστε το παρελθόν μας; Aυτή είναι η λειτουργία που επιτελεί το βιβλίο.

Οι αρχαίοι δεν είχαν τη δική μας λατρεία για το βιβλίο -πράγμα το οποίο με ξαφνιάζει. Θεωρούσαν το βιβλίο υποκατάστατο του προφορικού λόγου.(συνεχίζεται...).




Από το βιβλίο "Έμπνευση και Δημιουργία", Εκδόσεις Printa

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις