Ανοιχ' το μάρκα χανεσί κε έξελθε τον Μάρκον


 

Ο σκληρός αγών δια των μάρκων. 

17 Ιανουαρίου 1960, Ελευθερία

 

Το πρώτο σκίτσο του Μποστ στην εφημερίδα Ελευθερία. Εκείνες τις ημέρες ολοκληρωνόταν η επίσκεψη του Παν.Κανελλόπουλου, αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στη Βόννη. Η Ελλάδα ήθελε να πουλήσει περισσότερα καπνά, να συνδεθεί με την Κοινή Αγορά, να πάρει κάποιες αποζημιώσεις για τα θύματα του Ναζισμού. Οι Γερμανοί κράτησαν σφιχτά κλειστό το χέρι τους.

Κάνοντας λογοπαίγνιο των πολυπόθητων μάρκων με τον Μάρκο Μπότσαρη, ο Μποστ δίνει ένα τολμηρό, γεμόατο υπονοούμενα σκίτσο. Οι Γερμανοί παρομοιάζονται με τους Τούρκους, ο Λούντβιχ Έρχαρτ φοράει φέσι και γούνες σαν τον Αλήπασα και αποκαλείται "μπέης και πασιάς του βιλαετίου της Βόνης". Το κείμενο κάτω από τον τίτλο παραπέμπει σε Μακρυγιάννη, τα μάρκα τα κρύβουν όχι σε θηαυροφυλάκιο αλλά σε "χανεσί", ενώ πανω στο μιναρέ υπάρχει αντί για την ημισέληνο ο αγκυλωτός σταυρός.

Ο Κανελλόπουλος ήταν και λογοτέχνης, γι αυτό ιππεύει τον Πήγασο, ενώ βλεπουμε να πετούν στον αέρα τα Σονέτα του και το μυθιστόρημα του Γεννήθηκα στα 1402 παραφρασμένο. Ο διάλογος παραφράζει το πασίγνωστο ποίημα του Βαλαωρίτη "Τ' άλογο τ' άλογο Ομέρ Βρυώνη". Το κείμενο της μπορντούρας αναφέρεται σε καταστρεπτικές πλημμύρες που είχαν συμβεί στην Καβάλα και την Κομοτηνή εκείνες τις ημέρες και σε μια μάντισσα, τη Λειλά ( που μάλιστα ήταν γερμανίδα) η οποία είχε απασχολήσει το αστυνομικό δελτίο.


η φωτό του έργου και το κείμενο που το συνοδεύει είναι από την ειδική έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, με αφορμή την έκθεση για τον Μποστ, στο μουσείο Μπενάκη, με τίτλο "CHERCHEZ ΝΑ ΦΑΜ! Ο Μποστ του Τύπου"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις