13 Μαΐ 2013

Μποστ. Ο Αρχιδούξ της Αμασίας.

Για το ποιός είναι ο Μποστ, το λέει καλύτερα σε σκίτσο του ( αφιερωμένο στο Μποστ και το έργο του ) ο Δημήτρης Χατζόπουλος, ένας από τους πιο σημαντικούς σκιτσογράφους της γενιάς του.

" ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΛΕΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ
ΣΟΦΟΣ ΩΣ Ο ΧΟΤΖΑΣ ΚΙ Ο ΚΙΚΑΙΡΩΝ.
ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΡΑΠΤΗΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΙΔΕΑΣ
ΠΟΥ ΗΣΑΝ ΟΛΑΙ ΥΨΗΛΕ ΜΕΧΡΙ ΤΑΣ ΚΕΡΑΙΑΣ.

Ο ΜΠΟΣΤ ΑΝΟΙΞΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΩΣ ΑΝΤΙΚΛΕΙΔΙ
ΚΑΙ ΙΔΙΝΑΜΕΘΑ ΝΑ ΙΠΠΟΜΕΝ ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΙΔΙ
"ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΥΣ ΟΥΤΟΣ Ο ΑΝΗΡ
ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΡΜΠΑΣ, ΘΕΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΡ"


Γι αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους, το blog θα παρουσιάσει σε βάθος χρόνου, όσο περισσότερο από το έργο του Μποστ μπορεί.

 

 

 

Ο αρχιτραγουδιστής της Πονηρεμβέργης. 

29 Αυγούστου 1959, περιοδικό Ταχυδρόμος

Σκίτσο για την επίσκεψη του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας Λούντβιχ ΄Ερχαρτ. Έχει ενδιαφέρον γιατί παρουσιάζει έναν προδρομικό Πειναλέοντα με έντονα τα χαρακτηριστικά του Καραγκιόζη.

Σωστός καταιγισμός από μουσικά και γερμανικά λογοπαίγνια στο σκίτσο : η Πονηρεμβέργη παραπέμπει στη βαγκνερική όπερα Οι αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης όπως βαγκνερική είναι και η Τετραλογία των Νιμπελούγκεν που ο Μποστ μετατρέπει σε "Τσιμπολογούνγκεν". Η απρόθυμος χείρα του Έρχαρτ παραπέμπει στην οπερέτα Εύθυμη χήρα του Λέχαρ, όπως και το απλωμένο χέρι του πρωτο-Πειναλέοντα, που ο Μποστ ονομάζει "έφθυμο χείρα του Ζητάους".

Τα κανόνια του Φουκαρόνε είναι υπαινιγμός στην ταινία Τα κανόνια του Ναβαρόνε : τις ημέρες εκείνες μόλις είχε οριστικοποιηθεί ότι θα γυρίζονταν στην Ελλάδα. Βέβαια τα κανόνια πάντα παραπέμπουν και στη χρεοκοπία. Ο πρωτο-Πειναλέων ζητάει άρτο από το δόκτορα Ερχαρτο, διεκδικεί ψιλάιν και, σε μια διαχρονική ατάκα, ζητάει να μην τα δώσει στην ολιγαρχία διότι αυτοί είναι αντιπρόσωποι της Λουφτ-Χάφτα. Ο Έρχαρτ απαντάει σε θαυμαστά σπασμένα ελληνικά, με το καταπληκτικό "ουκ επ' Ερχάρτω ζήσεται άνθρωπος" που φυσικά παρωδεί το ευαγγελικό ρητό ( ερχ-άρτος).

Στο κείμενο της μπορντούρας ο Μποστ αναφέρεται και πάλι στα ποντίκια των ζαχαροπλαστείων.


η φωτό του έργου και το κείμενο που το συνοδεύει είναι από την ειδική έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, με αφορμή την έκθεση για τον Μποστ, στο μουσείο Μπενάκη, με τίτλο "CHERCHEZ ΝΑ ΦΑΜ! Ο Μποστ του Τύπου"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share your opinion